
Virginia Department of Emergency Management – Last Updated: February 27, 2020 

 
Executive Order 41 Frequently Asked Questions (FAQs) 

 
 

This FAQ is designed to answer the most commonly asked questions about the requirements of executive 
branch agencies and public institutions of higher education (State Agencies) in Executive Order 41.  
 

1. The executive order states that State Agencies, including those not designated in the 
Commonwealth of Virginia Emergency Operations Plan (COVEOP), shall be prepared to 
support disaster preparedness, response, and recovery efforts upon direction of the 
governor or his designee. What type of support efforts might be required of a non-
COVEOP agency? 

 
Agencies may be asked to support disaster-related activities that fall within their 
primary mission. However, as noted in the Executive Order, state employees may be 
asked to perform other duties as needed. These may include, but are not limited to, 
answering inquiries at a citizen call center, other basic mission support functions, or 
serve as a subject matter expert (SME) to the Virginia Emergency Support Team 
(VEST).   
 
 

2. Members of the Governors’ Cabinet shall be responsible for conducting an annual review of 
the disaster preparedness, response, and recovery roles assigned to their office and State 
Agencies to ensure that they have adequate plans, federally-compliant emergency 
procurement contracts, staff, and resources to fulfill their responsibilities as assigned in the 
COVEOP. What is a federally-compliant emergency procurement contract? 
 
Guidance on federally-compliant emergency procurement contracts can be found in 
the Code of Federal Regulations §§ 200.317 – 200.326 at https://www.ecfr.gov/cgi-
bin/text-idx?SID=409263fa6b8c354c3e29e0e8bc67d522&mc=true&node-
pt2.1.200&rgn=div5.  
 

3. Agencies are responsible for the preparation and maintenance of a written internal agency 
plan to fulfill the responsibilities designated to them in the COVEOP. Plans are to be 
compliant with the Virginia Department of Emergency Management (VDEM) template and 
submitted to VDEM annually by May 1. Where can I find the VDEM template and the 
submission instructions? 
 
This template can be found on the EO41 website (https://www.vaemergency.gov/executive-order-
41/) and will be distributed to agency VEST Liaison Officers (VLOs) in early March 2020. 
 

4. What does it mean for an agency to be “National Incident Management System (NIMS) 
compliant”? 

 
NIMS compliance can vary based on agency and individual responsibilities during a disaster. 
Typically completing two of the FEMA independent study courses (IS-100 and IS-700) will meet 
NIMS compliance requirements. If individuals are in leadership positions, other independent 
study courses should be completed such as IS-800. For additional information, please visit the 
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VDEM Training, Education, and Exercise Division (TEED) portion of VDEM’s website at 
www.vaemergency.gov/training.  
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5. VLOs are required to complete emergency management course requirements as determined 
by VDEM. Where can I get a copy of the course requirements and schedule of course 
offerings? 

 
VEST members are required to have the following training: 
 

• FEMA Independent Study Courses (https://training.fema.gov/is/) 
o ICS-100: Introduction to the Incident Command System (ICS) 
o ICS-200: ICS for Single Resources and Initial Action Incidents 

 
• VDEM Classroom Courses (https://covlc.virginia.gov/Default.aspx) 

o VEST 100: Introduction to Emergency Management 
o VEST 104: Introduction to WebEOC for VEST Members 

 
6. VLOs are required to participate in monthly Virginia Emergency Support Team (VEST) 

training. Since VEST training sessions are usually held every week, do I need to attend all 
VEST training sessions or only one per month? 

 
VLOs should attend training sessions recommended for Emergency Support Functions (ESFs). 
These are published in the VEST training calendar and emailed quarterly to VLOs. The following 
is a link to the VEST training calendar: 
https://calendar.google.com/calendar?cid=dmlyZ2luaWEuZ292X3VqaWpvYTloOGEzMHA4N
DdscnJqaTRzZ2dzQGdyb3VwLmNhbGVuZGFyLmdvb2dsZS5jb20.  
 

7. Occupant Emergency Action Plans, with respect to executive branch agencies, and Crisis 
and Emergency Management Plans, with respect to institutions of higher education, are to 
be coordinated with the appropriate local emergency management agency.  Where can I 
find contact information for my local emergency manager? 

 
The Local Emergency Managers Directory can be found on the VDEM website at 
https://lemd.vdem.virginia.gov/Public/Default.aspx.  

 
 

8. All personnel and faculty of executive branch agencies and public institutions of higher 
education are required to successfully complete an online course titled Emergency 
Management Training for State Employees. Where can this course be found? 

 
This course is now called “Virginia State Employee Safety and Disaster Awareness Training”. It 
is available on the Virginia Learning Center 
(https://covlc.virginia.gov/ContentDetails.aspx?id=D2C6644FCEBF4B13BB6A95D6582682ED) 
 
The course will be updated annually, with the next update completed by January 2021. The 
VDEM Training, Education and Exercise Division is working with the Department of Human 
Resource Management to coordinate tracking, though each individual state agency is responsible 
for tracking completion of training for its employees. For questions, refer to the LMS helpdesk 
email: lmshelp@vdem.virginia.gov  
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9. All State Agency public information officers should complete a training course in 
emergency public communications as directed by VDEM. Where can I find the schedule of 
when and where this course is offered? 

 
The course is under development by VDEM and will be available Spring 2020. After this date, 
the course will be scheduled regularly as initial and refresher training and registration will be 
coordinated through the Commonwealth of Virginia Learning Center 
at https://covlc.virginia.gov/Default.aspx 
 

10. EO 41 requires “the annual submission of a list of continuity of operations plan (COOP) 
alternate facilities to the Department of General Services (DGS) by July 1.” How do 
agencies submit their alternate facilities list? 
 
Guidance for submission of alternate facilities will come out via survey from the Department of 
General Services on April 1, 2020.  
 
 
 
 
 

FAQs from Institutes of Higher Education 
 

1. Are public Institutes of Higher Education considered state agencies for all purposes of this 
Executive Order? 
 
Yes.  
 

2. “Each State Agency shall include emergency preparedness in its strategic planning and 
performance management process.” Does this infer that the institutions strategic plan 
should have emergency preparedness as part of it, or should an EM office have its own 
strategic plan, that would suffice? 

 
The state agency preparedness section is meant for all agencies to encourage 
employees to be personally prepared and to have necessary contracts in place for 
disaster response. Ideally, EM would have a place in the institutional strategic plan, 
but if there is an EM strategic plan, that is acceptable for now. 
 

3. Will institutes of higher education be subject to an annual preparedness review by the 
Secretary of Education? If so, what will this review specifically consist of? How is it to be 
conducted? Who is the point of contact? When is it due? 

 
The Secretary of Education will make this determination. 
 

4. Are institutes of higher education required to designate primary and alternate Vest Liaison 
Officers? I read that “each executive branch agency shall appoint a VEST Liaison Officer 
and at least one alternate” in the EO, but want to make sure on this. 

 
Institutes of Higher Education do not have to designate a VLO, as all disaster requests would be 
routed through a locality emergency manager. Institutes of higher education campuses should 
work with localities to make requests and share information during emergencies and disasters. 
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5. In EO 41 2011, this was written as an executive branch agencies requirement where 

institutes of higher education should have a critical incident management plan that has been 
developed, adopted, and kept current. In EO 41 2019, this has been separated out. Are the 
requirements different for institutes of higher education? 

 
Emergency Action Plans are meant for all facilities. These include fire escape plans for all 
buildings, continuity of operations plans for all buildings, etc. These would meet the intent of this 
section. 
 

6. EO 41 says to conduct of continuity awareness briefings (or other means of orientation) for 
all newly-hired personnel (including host or contract personnel) on the State Agency’s 
continuity of operations plan within 90 days of hire or appointment. Would conducting 
briefings on university level plans, to include the COOP, at new employee orientation be 
sufficient for compliance? 

 
Discussing these plans at orientation would meet the intent of that section. Department-specific 
plans can be addressed as part of this orientation 
 

7. EO 41 requires “The annual submission of a list of continuity of operations plan alternate 
facilities to the Department of General Services by July 1.” Does this apply to institutes of 
higher education? 
 
Yes, this requirement applies to Institutes of Higher Education. Guidance for submission of 
alternate facilities will come out via survey from the Department of General Services on April 1, 
2020.  

 
8. Does the requirement to “coordinate emergency public information with VDEM during 

states of emergency” apply to institute of higher education? Usually, institute of higher 
education PIOs will coordinate with PIOs in their home locality and with the VDEM 
Regional Office, as needed. 
 
Institutes of Higher Education do not need to designate a PIO to work in the JIC. Institutes of 
Higher Education campuses will work with localities to make requests and share information 
during emergencies / disasters. If a disaster or emergency happens in close proximity to an 
institute of higher education, the campus PIO may be asked to provide JIC support. 
 

9. Are institutes of higher education staff required to “successfully complete Emergency 
Management for State Employees training annually”? If yes, will Institutes of higher 
education be notified of the release? When does the annual clock begin for the course? Will 
there be penalties for personnel who do not take the training? Who with the Virginia 
Learning Center is responsible for tracking compliance at each agency, and with whom at 
each agency will they coordinate to encourage compliance? 

 
This course is now called “Virginia State Employee Safety and Disaster Awareness Training”. It 
is available on the Virginia Learning Center 
(https://covlc.virginia.gov/ContentDetails.aspx?id=D2C6644FCEBF4B13BB6A95D6582682ED) 
 
The course will be updated annually, with the next update completed by January 2021. The 
VDEM Training, Education and Exercise Division is working with the Department of Human 
Resource Management to coordinate tracking, though each individual state agency is responsible 
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for tracking completion of training for its employees. For questions, refer to the LMS helpdesk 
email: lmshelp@vdem.virginia.gov  
 


